STEM expo & Science

Учора проходила виставка наукових робіт учнів середньої школи.

Наукові роботи учні пишуть в межах, нового для мене, предмету "Наука". Можливо ви знаєте, що у середній школі (middle school) немає фізики, хімії, біології, екології. Всі ці теми вивчають спільно в межах Науки. Я не можу вам розповісти, що вони вчать, у нас немає підручників чи книжок з цього предмету. Виявилося дуже типовим, що вивчення предмету відбувається лише у школі. Дома я інколи бачила завдання, які мій син забував здавати, або доробляв, бо не встиг на уроці. Це був аналіз різних типів енергії, моделювання того, як енергія одного типу переходить в інший. Бачила комп'ютерні симуляції екосистем, дитина змінювала якийсь параметр і дивилися як змінюється вся система і потім аналізувала. Приблизно у такому руслі вони вивчають цей предмет.

Але окремо є завдання, яке робиться переважно дома. Науковий проєкт (ура, я вжила це слово!). Підхід дуже серйозний, весь проект поділено на кілька етапів, кожен етап оцінюється окремо. Учора був останній, підсумковий етап - загальна презентація.

Проект кожен учень обирає собі сам. Згідно своїх інтересів. Навіть приблизного списку тем (офіційного) не дають. Можна працювати над чим заманеться. Лиш просили не повторювати вулкани з соди. У 6-класників лише науковий проект, 7-класники можуть обрати науковий або інженерний проект, 8-класники мають ще одну додаткову опцію.

Що мене вразило найбільше. Це визначення змінних. Найперше, що діти робили після того як визначилися з темою і гіпотезою - визначали змінні. Залежну, незалежну і контрольні (якщо я правильно переклала). Протягом усього проекту працювали і аналізували змінні. Більше того, на математиці вони вивчають, як будувати графіки залежно від того, яка змінна залежна, яка незалежна. Це те завдання, яке мені дуже важко дається, а діти розбираються!

Ось так виглядали коридори школи. Всі заставлені дошками із презентаціями!

А це їдальня, теж уся в презентаціях! І спортзал теж був повністю зайнятий!

Тіточка у хустині сидить біля дуже цікавого проекту. Як вживання зерен маку впливає на результати тестів на наркотики. Існує популярна напівбайка, що рогалик з маком покаже опіати в результатах тестів (поліцейських чи пов'язаних з професією). Ця робота стверджує, що не покаже. Навіть столова ложка макових зернят повернула тест полоску - негативною).

Наступне фото - відбувається презентація проекту учасникам Science National Honor Society. Вони аналізували і оцінювали кожну роботу. Також учні презентували роботу усім зацікавленим. На спеціальному бланку відзначали найчастіші запитання, найважчі запитання, також мали піти познайомитися з іншими проектами і відзначити найцікавіший.

Дуже різні проекти презентували. Я запам'ятала такі: рука-робот; система, яка насипає пластівці у тарілку; як матеріал з якого зроблені паперові літачки впливає на дальність польоту з аналізом конструкції літака; у яких умовах найкраще вилуплюються курчата; скільки мікроплатику потрапляє у ваш чай; як матеріал поверхні впливає на "bouncing" баскетбольного м'яча; як поводиться людина, коли говорить правду і коли обманює.

Було досить цікаво :)

Темы: школа

4 коментаря

  • batyur 6 березня 2020, 19:42 1

    Класс)) це рівень. В Україні теж є подібне. Але не всюди. На жаль школа, яку відвідує моя донька- гірший приклад надання освіти, і найгірше оснащена школа як на мене, мова про такі цікаві наукові, не побоюсь цього слова, роботи як у вас в школі, навіть не йде. Я, наприклад, закінчила чи не найкращу школу нашого міста, і зараз на базі цього закладу створено Малу академію наук..але й тоді у 1996/98 роках нам було надзвичайно цікаво)

  • Zzrzz 6 березня 2020, 19:54 1

    Мені теж дуже подобається цей підхід. Особливо те, що "наукою" не особливо переймаються. Тобто якщо дитина хоче зробити щось нескладне, нічого страшного, всі з чогось починають. Головне щоб дитина змогла проаналізувати матеріал, правильно сформулювати гіпотезу, визначити змінні, описати дослідження і результати. Зрозуміти графіки. Дійсно , не потрібно ж "великої науки", що навчитися це все робити.
    Я теж була у МАН )

  • Zzrzz 6 березня 2020, 19:57

    @Zzrzz І ще дуже багато гіпотез, які формулювали діти, не підтвердилися результатами їх досліджень. З цього ніхто не робить проблему (коли я була у ман, наприклад, робили, але я там була у страшій школі. може це причина). Головне отримати результат, проаналізувати і прийняти його.

  • batyur 6 березня 2020, 20:04 1

    @Zzrzz І це правильно) Гіпотезу потрібно або підтвердити або спростувати)) і те і те це результат!))

Для комментирования нужно войти или зарегистрироваться

Повернутися до Клубу